S’y rendre

Chemin de Warmimez,6150 Anderlues

Route

Een wandeling over de begraafplaats van Collarmont is een manier om alle Fransen te herdenken die in 1914 vochten en stierven om ons land te redden. Als je denkt aan de offers die deze soldaten voor ons brachten, is het ook vandaag nog belangrijk hen eer te bewijzen.

De Eerste Wereldoorlog bij ons

De begraafplaats ligt op het platteland tussen Carnière en Anderlues. Op deze symbolische plek werd op 22 augustus 1914 een hevige strijd geleverd tussen de Duitsers en de Fransen.

Terwijl de Duitse troepen snel konden oprukken, hielden de Fransen langer stand, ook al waren ze minder talrijk. Een strijd die uiteindelijk aan onze kant aan net geen 1.000 man het leven kostte, vier keer zoveel als aan de vijandelijke kant.

Franse militaire begraafplaats van 1914-1918

Zodra je de poort van de begraafplaats binnengaat, zie je meer dan 300 graven. Ze vormen een rij op een goed onderhouden grasveld.

Naargelang van de geloofsovertuiging van de soldaten zijn verschillende emblemen afgebeeld. Zo zijn er de klassieke Latijnse kruisen, maar ook islamitische stèles, Israëlitische stèles, stèles voor andere geloofsovertuigingen of zelfs vrijdenkers. Een prachtig symbool van een gemeenschappelijke strijd ondanks onze verschillen.

Herdenkingstoerisme

Deze gedenkplaats biedt je de mogelijkheid om je te verdiepen in een zeer persoonlijke geschiedenis. Het is een manier om te beseffen dat deze mensen die stierven in de strijd, je grootouders of overgrootouders hadden kunnen zijn.

Kleine anekdote: een historicus had een overzicht van alle graven op de begraafplaats opgemaakt. Het viel hem op dat een van de graven niet overeenkwam met een militair. Na heel wat zoekwerk stelde hij vast dat de naam verkeerd gespeld was. Hij deelde het resultaat van zijn onderzoek mee aan de autoriteiten om de naam te veranderen. Hij nam ook contact op met de familie om hen op de hoogte te stellen van de vergissing. De familie was heel ontroerd en de naamplaat werd vervangen.

Fotogalerij

  • Cimetière de Collarmont 5
  • Cimetière de Collarmont 4
  • Cimetière de Collarmont 3
  • Cimetière de Collarmont 2
  • Cimetière de Collarmont 1 Print

Spelen & Ontdekken

  • Schuif uw vinger over het scherm om te bewegen
  • Beweeg uw vingers naar elkaar toe om in te zoomen en spreid ze om uit te zoomen
  • Tik op de elementen om de mooiste plekjes van Le Pays des Lacs te ontdekken
  • Klik en houd de knop ingedrukt om te bewegen
  • Gebruik de scrollknop om in en uit te zoomen