S’y rendre

Route de la Plate Taille 99, 6440 Froidchapelle

Route

Bij een bezoek aan de stuwdam van Plate-Taille - in feite de enige die je in België kunt bezoeken - kun je je amper voorstellen dat je van de voet van de turbines 40 meter onder de grond naar ruim 107 meter hoog in de uitkijktoren zal gaan.

Fotogalerij

  • Visite guidée du barrage Hilde PRINT
  • Visite guidée du barrage Hilde 6
  • Visite guidée du barrage Hilde 5
  • Visite guidée du barrage Hilde 4
  • Visite guidée du barrage Hilde 3

Een bezoek aan de dam van l’Eau d’Heure is een van de hoogtepunten in de streek

Vóór de jaren zeventig was het landschap hier heel anders. De gigantische maquette die aan het begin van de rondleiding wordt gepresenteerd, helpt ons het enorme project van die tijd beter te begrijpen. Vervolgens neemt de gids ons mee naar de galerijen van de dam, 40 meter onder de grond. We gaan ruim 450 meter - dat kan lang lijken als je je er niet aan verwacht - door een brede betonnen gang.

Dan komen we bij het hart van de dam: de beroemde omkeerbare pompturbines. Er zijn er vier, elk met een debiet van 400 m3 per seconde (iets meer dan de helft van van een olympisch zwembad). Deze voorzien 6.000 woningen van water.

Daarna gaan we naar de uitkijktoren van meer dan 100 meter hoog. Een mooi uitkijkpunt over het geheel van de meren van l’Eau d'Heure. Sommige delen van de vloer zijn gemaakt van glas. Dat zorgt voor wat stress als je hoogtevrees hebt.

Als een vuurtoren: een referentie voor duikers, motorboten of kampeerders

De dam van Plate Taille is hét referentiepunt van de plaats.

De uitkijktoren is zichtbaar vanaf de duikersplaats aan het meer van Plate Taille, en ook vanaf verschillende meren, zoals het meer van Falemprise of l’Eau d'Heure.

Een andere kijk op de dam: tijdens een zwempartij of een barbecue

Dankzij de dam is er een zwemgebied dat je na het bezoek kunt ontdekken. Je vindt er het Relais de Falemprise met uitzicht op de toren, of de FUN-ruimte voor een duik op een paar honderd meter van dit gebouw of, beter nog, om tot bijna aan de voet van deze grote muur te varen.

En om het bezoek compleet te maken, kun je worstenbroodjes voorzien. Bij Natura Parc kun je een barbecueplaats huren van waaruit je een volledig zicht hebt op de stuwdam en de uitkijktoren.

Zo kun je zowel van binnen als van buiten genieten van het uitzicht op de grootste stuwdam van België.

Durf jij een bezoek aan de stuwdam aan?

Spelen & Ontdekken

  • Schuif uw vinger over het scherm om te bewegen
  • Beweeg uw vingers naar elkaar toe om in te zoomen en spreid ze om uit te zoomen
  • Tik op de elementen om de mooiste plekjes van Le Pays des Lacs te ontdekken
  • Klik en houd de knop ingedrukt om te bewegen
  • Gebruik de scrollknop om in en uit te zoomen