S’y rendre

Rue du Lac 42, 6461 Chimay

Route

Aquascope in Virelles is een natuurreservaat van zo’n 130 hectare waar natuur en pedagogie hand in hand gaan. Alles is erop gericht om kinderen te verwelkomen: een ontdekkingspad, een educatieve bijenstal ... en een grote speeltuin.

Fotogalerij

  • Aquascope 5
  • Aquascope 4
  • Aquascope 3
  • 180816 Aquascope 7
  • Aquascope 1

Een natuurbezoek rond de vijver/het meer

Het bezoek aan de vijver (of het meer, zoals de plaatselijke bevolking het noemt) begint met een tentoonstelling. Niet zomaar een tentoonstelling, want alles is op kindermaat. De aquaria spreken de jongste bezoekers aan. De natuurspelletjes (raadsels, elementen om te verbinden, enz.) zijn leuk voor kinderen vanaf 6 jaar. Om nog maar te zwijgen van het decor, dat bezoekers onderdompelt in een heerlijke wereld.

Het bezoek eindigt met een filmsessie over de vijver door de seizoenen heen.

De pluspunten van dit bezoek: het duurt niet te lang zodat kinderen zich niet gaan vervelen, maar het is heel compleet en geeft concrete uitleg over hetgeen buiten te zien valt.

Tijdens een bezoek is het niet altijd gegarandeerd dat bepaalde vogelsoorten in het echt te zien zijn. Dankzij de tentoonstelling worden de waarnemingen voorbereid en weten kinderen aan de hand van foto's of tekeningen van vogels wat ze moeten zoeken. Met de foto's van de tentoonstelling is het ook minder frustrerend als je buiten niets ziet, want je hebt de vogels hoe dan ook in beeld ontdekt.

Met het gezin naar buiten om vogels te observeren

De ontdekking van de site gebeurt langs een educatief pad door middel van een ganzenspel. Na een onderwaterdoorgang volgt er een observatiepost, en van een ponton op het meer kom je bij een educatieve bijenstal. De paden zijn gevarieerd. De kinderen kunnen hun gangetje gaan op een beveiligde weg.

Het is nu eenmaal zo dat het niet altijd meevalt om in stilte te lopen met peuters. Dus als je geen wilde dieren kunt observeren met kinderen die in de bladeren lopen of luid praten, kun je wel samen met hen eetbare planten ontdekken in de tuin van Millepertuis, of eenden observeren met een verrekijker.

Met een beetje geluk kun je het enige paartje witte ooievaars in België zien nestelen in een nestkast.

We zijn onder de indruk van de speeltuin ... en van de cafetaria

Naast het observatiepad ligt een enorme speeltuin. Kinderen kunnen er hun hartje ophalen met onder meer een tokkelbaan, een spinnenweb, tunnels en apenbruggen.

Het voordeel is dat de ruimte goed afgebakend is en vooral recht tegenover de cafetaria ligt. Je kunt er de kinderen in het oog houden terwijl je een kopje koffie drinkt of wacht op gerechten die met lokale producten zijn gemaakt.

Vraag zeker naar de evenementen op de vijver van Virelles: er worden veel themadagen over appels, bijen enz. georganiseerd, met veel activiteiten voor kinderen.

Je hoeft alleen nog maar je laarzen mee te nemen en je bent vertrokken voor een uitje in de natuur.

Spelen & Ontdekken

  • Schuif uw vinger over het scherm om te bewegen
  • Beweeg uw vingers naar elkaar toe om in te zoomen en spreid ze om uit te zoomen
  • Tik op de elementen om de mooiste plekjes van Le Pays des Lacs te ontdekken
  • Klik en houd de knop ingedrukt om te bewegen
  • Gebruik de scrollknop om in en uit te zoomen